Vanliga frågor och svar om Sveriges kungligheter

När det kommer till svenska kungligheter finns det många frågor som vi givetvis ger svar på. Här nedan finner du en stor mäng av de vanligaste frågorna som dyker upp kring tronföljden i Sverige.

För djupare information om svensk monarkis historia väljer du en tidsepok här.

1

Vem var Sveriges förste kung?

Ofta är det Olof Skötkonung som nämns som den förste kungen Sverige haft, han regerade runt Vättern och Mälaren vilket ses som det första riktigt stora området som styrts av en svensk kung.

Hans far Erik Segersäll sägs också kunna nämnas som den första kungen Sverige haft men faller ofta bakom sin son Olof Skötkonung.

2

Hur många kungar har Sverige haft?

Om man räknar Olof Skötkonung som den första kungen i Sverige, så har Sverige haft totalt 59 regenter om man räknar med drottningarna som styrt.

3

Hur många drottningar har regerat i Sverige?

Totalt har tre av Sveriges regenter varit drottningar och inom en framtid kan vi räkna in vår kronprinsessa Victoria till denna skara.

Alla regerande drottningar:

4

Var är svenska kungar begravda?

För närvarande används den Kungliga begravningsplatsen som kyrkogård för svenska regenter. Kyrkogården går att besöka och finns på ön Karlsborg i Solna kommun, Stockholm.

5

Vilken svensk kung drev igenom att kyrkan skulle underordnas staten?

Gustav Vasa genomförde en rad olika typer av reformer som förändrade Sveriges vardag markant. En av dem var att införa protestantismen i Sverige och vilket ledde till att kyrkans egendomar övergick till staten samtidigt som kungen blev svenska kyrkans överordnad.

6

Vilken svensk kung blev skjuten med en knapp?

År 1718 under slaget vid Fredriksten, sägs den dåvarande svenska kungen Karl XII ha skjutits till döds av en knapp från sin egen kostym. Under denna tid gick det ett rykte om att kungen var skyddad av gudomliga krafter och endast kunde dödas med hans egna ägodelar.
Undersökning av den sparade knappen från Uppsala universitet visar att man kan hitta spår av kungens DNA på kulan, i form av blod. Detta bekräftades med att jämföra det med det blod som fanns på kung Karl XIIs handskar.

7

Vilken svensk drottning konverterade till katolicismen?

Drottning Kristina valde att konvertera till katolicismen efter 22 år på tronen, där hon efter gett kronan till sin kusin Karl X Gustav flyttade, först till Tyskland och sen bosatte sig i Rom.

8

Vem är Sveriges kung?

I dagsläget är Sveriges kung Carl XVI Gustaf och har varit regent sedan år 1973 då han tog över efter sin avlidne far Gustaf Adolf som dog under en flygkrasch.

För en lista på Sveriges kungar genom tiderna, kan du här nå den officiella hemsidan som kungahuset publicerat. Klick här.

Hur gammal är kungen i Sverige?

Carl XVI Gustaf är född den 30 april 1946

9

Är Sverige en monarki?

Ja, Sverige är en monarki där vi följer där vi följer konstitutionell monarki, vilket innebär att monarken själv inte kan ge sig ytterligare makt.

Vilka länder har monarki?

I Europa finns det idag 12 monarkier. Utanför Europa finns det många mer olika typer av monarkier där de lyder under andra titlar än kung och drottning.

Monarkier i Europa:

 • Andorra: Furstendömet Andorra
 • Belgien: Konungariket Belgien
 • Danmark: Konungariket Danmark
 • Liechtenstein: Furstendömet Liechtenstein
 • Luxemburg: Storhertigdömet Luxemburg
 • Monaco: Furstendömet Monaco
 • Nederländerna: Konungariket Nederländerna
 • Norge: Konungariket Norge
 • Spanien: Konungariket Spanien
 • Storbritannien: Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland
 • Sverige: Konungariket Sverige
 • Vatikanstaten