Händelser och svenska kungar på medeltiden

Sverige under medeltidens början var ett väldigt komplicerat land där ingen riktigt hade koll på vem som styrde. Tiden kantrades av hel del stora släkten som slogs om titeln som Sveriges konung. Medeltiden i Sverige var en trasslig tid med många maktstrider som till slut ledde till ett starkare styre av kungar i Sverige. Kungens uppgift blev då att representera Sverige genom att styra och försvara vårt land.

Folkungarna

Under Sveriges medeltid ska gruppen Folkungarna med en stark förankring framförallt i Uppland och Västmanland. Folkungarna sägs ha bestått främst av en stor grupp av mäktiga familjer som tjänat pengar från gruvor under 1200-talet, med Folkungarnas ledare Holmer Knutsson i spetsen ledde de ett till en början framgångsrik räd genom landet.

Folkungarnas mål var att förändra dåvarande svensk politik

  • Ta bort arvsrätten till tronen, där de ville få in röstning
  • Kyrkan skulle ta avstånd från påven
  • Stormännens makt skulle öka och därav få vara med och avgöra om skatt

Birger Jarls svek vid Herrevadsbro

Med motstånd från kungen som sänt in den som idag är känd som Birger Jarl lovades de efter ett antal misslyckade slag, fred.
Utanför Västerås lade folkungarna ner sina vapen i utbyte mot lovad fred, men blev istället på plats avrättade av Birger Jarl och hans trupper.

Vem var Birger Jarl?

Regent mellan: 1210–1266
Birger Magnusson som han till en början hette, blev tidigt en formell jarl under kung Erik den ”läspe och halte”. När den svenska kungen Erik dog i mitten av 1200-talet valde Birger att regera det svenska riket tillsammans med sin son Valdemar, där Valdemar blev krönt konung.

Birger Jarl – Sveriges grundare

Även fast Birger Jarl kan ses som en hänsynslös erövrare och använde sig av grova metoder för att vinna över folk så måste han ses som en fredsskapare.
Under Birger Jarls styre gjorde han stor skillnad och är bland annat känd den långa fred som skedde i det tidigare Sverige som då var präglat av inbördeskrig. Han gjorde större lagstiftningar som bestod av:

  • Kvinnofrid
  • Hemfrid
  • Tingsfrid
  • Kyrkofrid
  • Lagen som ger systern rätt att ärva hälften mot brodern.

Dessa lagar ses idag som stora förändringar som format Sverige till hur det är idag och tidigt stora steg jämställdhet, för den stora inverkan detta varit på dagens Sverige kallas Birger Jarl ibland för Sveriges grundare.

Ökade handeln i Sverige

Birger såg vinsten i att öka den svenska handeln och det gjorde han genom att få tyska köpmän att flytta till Sverige. Därav skapade han den kända hansestaden Lübeck.

Var Birger Jarl kung över Sverige?

Nej Birger Jarl var aldrig kung utan titeln gavs till hans son Valdemar Birgersson som kröntes kung. Birger Jarl regerad dock mellan 1248–1266 genom sin sons titel och förblev därav riksjarl.